Ostrvo Limnos - Leto Grčka 2018

Grčka leto 2018 » Ostrvo Limnos - Leto Grčka 2018

Vidi sve | STRANICE:
Vidi sve | STRANICE:

Smeštaj na Limnosu 

Limnos je vrlo specifično ostrvo, idealno za goste koji ne vole ni velika letovališta, kao i za avanturiste koji nameravaju da istražuju usamljene, tajnovite plaže i da upoznaju ostrvo. U ponudi je nekoliko vrlo različitih tipova smeštaja, od kojih je polovina na plaži Agios Ioannis, šest kilometara severno od Mirine, dok je druga polovina u mestu Plati, dva kilometra južno od Mirine. Izuzetak je elegantni hotel Diamantidis sa četiri zvezdice, koji je u samoj Mirini. To je verovatno najpovoljniji hotel sa ovim brojem zvezdica u čitavoj Grčkoj, pre svega zbog toga što nije u nekom nadaleko poznatom letovalištu, već u malo poznatom Lemonsu, dok su usluga i smeštaj na najvišem nivou. Ako tražite upravo hotel, druga opcija je Porto Plaza, takođe sa četiri zvezdice, a koji je na plaži Agios Ioannis – idealan mali ali luksuzan hotel odmah uz more sa svim pogodnostima, a pre svega sa lokacijom koja će vam pomoći da potpuno zaboravite svakodnevicu i odmorite se na pravi način. Na istoj lokaciji su i studiji Edem, Ethaloessa i Anna, koji osim smeštaja u studijima poseduju i apartmane, a za koji od njih ćete se odlučiti zavisi samo od toga koji vam se enterijer najviše sviđa i koji je najviše odgovara vašim potrebama. U mestu Plati su apartmani Villa Victoria, Cavo Bianco i Parathinalos, a reč je o luksiznim apartmanima za sve one koji žele da se osećaju kao u hotelu ali im je važna i privatnost. To su apartmani kao sa razglednice, sa terasama sa pogledom na more, daleko od svake gužve – toliko daleko da nikada nećete poželeti da odete.

 PROGRAM PUTOVANJA LIMNOS I OSTALE INFORMACIJE:  pogledajte ovde (PDF dokument)

 

Položaj i geografske odlike

Ostrvo Limnos (eng. Lemons) spada u najveća grčka ostrva i zajedno sa Tasosom, Lezbosom, Kiosom i Samosom čini grupu od pet velikih ostrva u severnom Egejskom moru. Zauzima centralnu poziciju u ovom delu Egeja, tačno na sredini puta između Halkidikija i Turske, a trajektima je povezano sa Kavalom i Solunom. Ostrvo poseduje aerodrom, sa redovnim letovima za Atinu, Solun, Rodos i Lezbos. Najveći deo Limnosa je ravan, zahvaljujući čemu poseduje najlepše plaže u ovoj regiji, a njih je preko 100! Među nekoliko brda, koja su razbacana po ostrvu, najviše je Mount Skopia, visine 470m. Geografski, Limnos je podeljen na istočni i zapadni deo, a zemljouz koji ih spaja širok je svega tri kilometra. Zapadnim delom dominira grad Mirina (eng. Myrina), koji je i glavna luka, dok je Moudros najveće mesto istočnog dela Limnosa, takođe značajna luka u velikom prirodnom zalivu. Središnjim delom ostrva prolazi nekoliko puteva, dok je severna obala uglavnom nedirnuta, kao i veliki deo južne obale. Celo ostrvo, sa kraja na kraj, dugo je oko 30 kilometara, tako da svakoga dana možete boraviti na onom delu ostrva na kome želite, pri čemu nećete izgubiti ni sat dok pređete sa jedne obale na drugu, što je posebno korisno ako se sa neke strane ostrva pojave talasi. Limnos poseduje veoma interesantnu mikroklimu. Vetar je češći i nešto jači nego u ostatku Grčke (sa izuzetkom ostrva u Jonskom moru), dok je temperatura takođe niža, čak 3-4 stepena manje nego u Atini istog dana, što je pravi dar sredinom leta, kada su dnevne temperature u većini mesta u Grčkoj znatno preko 30 stepeni. Ostrvo je posebno interesantno jer nema visoke vegetacije, već ćete šetati po peščanim dinama i raznim neobičnim vrstama terena (ostrvo je vulkansko), i na mnogim lokacijama imaćete osećaj kao da ste na drugoj planeti. Zahvaljujući udaljenosti od velikih gradova na kopnu, disaćete izuzetno čist vazduh, a i za celo ostrvo se može reći da još uvek nije previše eksploatisano, kako turistički, tako i privredno, zbog čega ga posebno cene turisti koji traže miran odmor ili žele da istražuju njegovu neverovatnu prirodu.

 

Letovanje na Limnosu

Limnos je, jednostavno rečeno, idealno ostrvo za odmor. Turisti koji su pre posete Limnosu posetili samo urbanizovana i turistički bogato uređena grčka ostrva, bilo da je to pitomi Tasos ili parti ostrva kao što je Zakintos, uvek su zatečeni posle dolaska na Limnos, jer nisu verovali da usred Egeja može postojati tako netaknuto ostrvo sa malo turista. Čak i ostrva koja nisu strogo okrenuta turizmu, kao što su Eubeja (Evia) ili Kefalonija, daleko su posećenija od Limnosa, a ono što je skoro unikatna odlika ovog ostrva jeste i da su 90% gostiju sami Grci. Ostatak su turisti iz Bugarske, kojima pogoduje linija iz Kavale, kao i nešto malo naših ljudi i gostiju sa zapada. Ovakav sastav gostiju doprinosi kvalitetu hrane u tavernama, tako da su roštilji i riba daleko pristupačniji i boljeg kvaliteta nego u većini mesta koja su orijentisana prema strancima. Smeštaj na Limnosu je takođe perfektan, a domaćini su neposredniji i prisutniji, mada ređe govore engleski nego u drugim mestima. Takođe, iznajmljivanje jedrilica je povoljnije, posebno van sezone, a jedriti možete i sa dozvolom izdatom u Srbiji. Ako želite da oprobate vetar, tu je i windsurfing, za šta je ostrvo prosto idealno, a ovu veštinu savladaćete za dan ili dva. Važno je napomenuti da na ostrvu nema javnog prevoza, tako da možete iznajmiti automobil ili koristiti taksi, a mlađi gosti često se odlučuju i za stopiranje kada istražuju Limnos. Ako i vi posedujete avanturistički duh, otkrićete bezbroj divljih plaža, na kojima ćete često biti jedini kupači, međutim kada idete na ove plaže obavezno ponesite suncobran, jer prirodnu hladovinu najverovatnije nećete naći. Na uređenim plažama obezbeđeni su suncobrani, a ležaljke se ne naplaćuju ako naručite piće. Cene su veoma povoljne, približne cenama na severu Grčke, tako da vam za odmor neće biti potrebno više novca nego što inače trošite u nekim od velikih letovališta. Snabdevati se možete u dva megamarketa, koja su odlično snabdevena, naravno uz povoljne cene, dok je cena goriva takođe poput one na kopnu. Kako se budete udaljavali od Mirine nailazićete na sve manje turista, posebno na istočnom kraju ostrva, mada ćete na tom delu verovatno videti grčke vojnijke, budući da je ta strana okrenuta ka Turskoj, od koje Limnos deli oko 50 kilometara.

 

Plaže na Limnosu

Ukupna dužina obale na Limnosu je 260 kilometara, od čega je najveći deo pod plažama. Većina plaža su divlje, budući da gostiju nema mi približno koliko je obale na raspolaganju, dok je uređenih plaža oko 30. Sve su to isključivo peščane plaže, uz poneki krupan vulkanski kamen i veoma blagi pad pri ulasku u more. U blizini glavnog grada Mirine nalazi se nekoliko plaža, među kojima je najpoznatija plaža Platy, jer na njoj ima najviše mogućnosti za organizovanu zabavu, bilo da je reč o muzici, sportovima na vodi ili hrani i piću. Mladi koji dolaze na Limnos radi posećivanja netaknutih plaža ne odlučuju se za one kao što je Platy, dok je za većinu drugih turista upravo ova plaža idealna. U samoj Mirini se nalaze dve značajnije plaže – Romaikos Gialos i Riha Nera. Obe su veoma lepe, a budući da je Mirina malo mesto ove plaže nisu pored ulice niti stisnute uz kuće već je reč o veoma prostranim plažama na rubu gradića, pri čemu je prva kraća i zalazi dublje u kopno, dok je druga uža i duža. Ako se od Mirine uputite na sever, doći ćete do plaže Agios Ioannis, jedne od najlepših na ostrvu, a nedaleko je i plaža Avlonas, poznata po neverovatno finom pesku, tako da zajedno sa još 2-3 plaže koje su koji kilometar dalje, ali su takođe pored same Mirine, možete videti nekoliko divnih plaža već u blizini glavnog grada. Na južnom delu ostrva, između Mirine i Moudrosa, vredi posetiti plažu Evgatis, prepoznatljivu po nešto dubljoj vodi divne plave boje. Oko Moudrosa se nalaze tri veoma dobre plaže, kao i nekoliko velikih divljih plaža. Većina plaža na istoku i severu ostrva su neobične, ispresecane netaknutim peščanim dinama, koje se vekovima tu talože i polako pomeraju. Među wind surferima popularna je plaža Keros, a ako želite da izbegavate vetar ili da „jurite“ ili izbegavate sunce, sve što treba da uradite jeste da promenite stranu ostrva na kojoj ste, za šta vam je dovoljnno pola sata. Na ostrvu se nalazi i nekoliko tzv. „poludivljih plaža“, posebno na istoku, u smislu da poseduju barove ali ništa osim toga. Cene pića na svim plažama su veoma povoljne, a jedna mala razlika u odnosu na većinu drugih plaža u Grčkoj je to što ima nešto više grčke muzike u odnosu na stranu, mada ne previše.

 

Istorija i lokalne znamenitosti 

Za jedno ostrvo sa 15.000 stanovnika, Limnos ima neverovatno bogatu istoriju. To je najstarije do sada otkriveno ostrvo u Evropi na kome su u živeli ljudi, i to pre 13.000 godina, u kamenom dobu, a bavili su se lovom, ribolovom i sakupljanjem jestivih biljaka. Lemnos se pominje u Ilijadi i Odiseji, a dva najpoznatija mita vezana za ovo ostrvo su onaj po kome je na njega pao Hefest kada ga je Zevs u ljutnji bacio sa Olimpa, kao i mit po kome su žene sa Lemnosa ubile svoje muževe jer su ih oni varali sa Tračankama. Ostrvo je bilo jedno od poslednjih utočišta mikenske kulture dok je ostatak Egeja bio u mračnom dobu (oko 1000. p.n.e), a za vreme klasične Grčke Lemnos je bio deo Atinske interesne sfere i često direktno u sastavu Atine. Za vreme kasne Vizantije Lemnos je bio žitnica Konstantinopolja i nije pao pod Turke još mnogo godina posle gubitka prestonice. Štaviše, žitelji Lemnosa su sami pozvali Turke jer su im oni bili manje zlo od italijanskih grofova koji su vladali ostrvima Egeja posle sloma Vizantije. Balkanski saveznici su pobedili u Prvom balkanskom ratu umnogome zbog hrabre borbe grčke flote koja je sa Limnosa blokirala tursku flotu u Carigradu, zbog čega Turci nisu mogli da šalju pojačanja u Grčku, a u Prvom svetskom ratu Lemonos je bio baza za napad na Galipolje, kao i mesto gde su zbrinjavani ranjenici. Sve ove epizode iz istorije Limnosa ostavile su tragove koji se danas vide na ostrvu. Tu su iskopine naselja iz kamenog i bronzanog doba, antički hram u Ifestiji, velelepna i odlično očuvana vizantijska tvrđava iz 12. veka u Mirini, groblje savezničkih vojnika iz Prvog svetskog rata i još obilje istorijskih spomenika. Limnos ima i jednako interesantna prirodna bogatstva. Tu su obližnje ostrvo Agios Efstratios, na kome je jedna od tri pustinje u Evropi (druga je Deliblatska peščara a treća je u Poljskoj), kao i pećina u kojoj je po predanju Filoktit proveo Trojanski rat sa pozajmljenim Herkulovim oružjem, zatim peščane dine na severu ostrva, slano jezero na kome žive flamingosi i još mnogo toga – na Limnosu morate provesti barem jedan ceo mesec da biste videli sve što je najvažnije, ili, možda jednostavnije – dođite više puta, što mnogi naši gosti upravo i rade.